ویزای تحصیلی آمریکا، یکی از انواع ویزای غیرمهاجرتی این کشور است. شانس اخذ ویزای تحصیلی آمریکا برای ایرانیان به موارد مختلفی بستگی دارد. آمریکا یکی از مقصدهای بسیار محبوب بین دانشجویان بینالمللی برای ادامه تحصیل است اما فرآیند درخواست ویزای آمریکا بسیار چالش برانگیز است.
ویزای تحصیلی آمریکا چیست؟
به طور کلی هر شخصی که قصد دارد وارد ایالات متحده آمریکا شود، چه به صورت موقت و یا چه به صورت دائم به آمریکا مهاجرت کند، باید اقدام به دریافت ویزای آمریکا کند. ویزای آمریکا انواع مختلفی دارد و ویزای تحصیلی یکی از این انواع ویزاهای این کشور است که متقاضیانی که تصمیم به تحصیل در این کشور را دارند آن را اخذ مینمایند.
دانشجویان متقاضی قبل از اقدام برای اخذ ویزا باید در یکی از دانشگاههای آمریکا یا موسسات آموزشی این کشور پذیرش گرفته باشند. البته در نظر داشته باشید که تنها اخذ پذیرش از دانشگاهها، تحصیل شما در آمریکا را تضمین نمیکند.
در واقع بعد از اپلای گرفتن باید برای دریافت ویزای تحصیلی اقدام کنید و بتوانید عملکرد خوبی در مصاحبه سفرت نشان دید. بنابراین؛ تا زمان موافقت با درخواست ویزای تحصیلی آمریکا، تحصیل شما در این کشور قطعی نشده است.
تحصیل در آمریکا
آمریکا یک کشور توسعه یافته است که مقصدی آرمانی برای دانشجویانی است که تصمیم به ادامه تحصیل در برترین دانشگاههای دنیا را دارند. برنامههای تحصیلی متنوع، کیفیت بالای آموزش و دست یافتن به موقعیتهای شغلی بینالمللی در کشور آمریکا هر ساله باعث جذب افراد بسیاری میشود.
جهت تحصیل و گذراندن هر دورهی آموزشی که بیشتر از 6 ماه طول میکشد، احتیاج به گرفتن ویزای تحصیلی دارید و از طریق ویزای توریستی نمیتوانید در این کشور مشغول به تحصیل شوید. ویزای تحصیلی آمریکا یکی از انواع ویزاهای غیرمهاجرتی است و فرد متقاضی با گرفتن این نوع ویزا اقامت دائم آمریکا را ندارد و فقط اجازه دارد تا اتمام تحصیلات خود در آمریکا بماند و سپس این کشور را ترک کند.
ویزای آمریکا توسط سفارت این کشور و وزارت امور خارجه (DoS) صادر میگردد و موسسات مهاجرتی و سازمان حفاظت از مرزها نیز تحت نظر وزارت امنیت این کشور (DHS) هستند. سازمان مهاجرت (ICE) هم بر اشخاصی که وارد خاک کشور آمریکا میشوند نظارت دارد.
انواع مختلف ویزای تحصیلی آمریکا
ویزای تحصیلی کشور آمریکا انواع مختلفی دارد و شما باید نخست هدف خود از تحصیل را مشخص کنید و بعد برای گرفتن یکی از این انواع ویزا اقدام کنید. انواع ویزای تحصیلی در آمریکا 3 نوع M، F و J بوده و هر کدام از آنها کاربرد متفاوتی دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
- ویزای F. تحصیل در دبستان خصوصی، دبیرستان، مدرسه علوم دینی، هنرستان خصوصی، دانشگاه و کالج و موسسات آکادمیک شامل برنامههای آموزش زبان.
- ویزای M. موسسات فنی و حرفهای و سایر موسسات غیرآکادمیک به جز برنامههای آموزش زبان.
- ویزای J. سفر کاری درسی در دورهی تابستان، استفاده از فرصتهای مطالاتی، گذراندن دورهی انترنی یا کارآموزی.
این ویزاها نیز نوع 1 و 2 دارند که روبروی حروف نوشته میشود که نشان دهندهی نسبت فرد استفاده کننده از ویزا است. چنانچه ویزا برای خود متقاضی صادر شده باشد عدد 1 (F-1) و برای همسر و فرزندان او عدد 2 (F-2) روبروی حروف ویزای تحصیلی درج میشود. در زیر به بررسی بیشتر انواع ویزاها میپردازیم.
ویزای F-1
ویزای F-1 رایجترین ویزای تحصیلی آمریکا است. متقاضیانی که تصمیم به تحصیل در کشور آمریکا را دارند بعد از پذیرش توسط دانشگاهها و مراکز آموزشی باید برای دریافت این ویزا اقدام کنند. برای گرفتن این نوع ویزا باید فرمهای درخواست را پر کرده، هزینههای مربوطه را واریز کنند و بعد از آن نیز برای مصاحبه حضوری به سفارت مراجعه کنند.
پر کردن فرم I-20 برای گرفتن ویزای F-1 الزامی است که بوسیلهی سازمان مربوطه صادر میشود. دارندگان این نوع ویزا علاوه بر تحصیل، مجاز هستند 20 ساعت در هفته در داخل دانشگاه مشغول به کار شوند. بعد از گذشت یک سال از تحصیل دانشجو با کسب اجازه از دانشگاه میتواند در خارج از دانشگاه شغلی داشته باشند.
همسر و فرزند متقاضی هم میتوانند برای گرفتن ویزای F-1 اقدام کنند و جهت تحصیل فرزندان در آمریکا احتیاجی به تغییر نوع ویزا نیست. اگر اعتبار ویزای F-1 تمام شود یا به هر علتی باطل گردد ویزاهای F-2 که زیرمجموعه آن هستند نیز فاقد اعتبار میشود. البته باید توجه کرد که دارندگان ویزای F-2 اجازهی کار در آمریکا را ندارند.
ویزای M-1
این نوع ویزا مخصوص برخی از رشتههای فنی و حرفهای است و تحصیل در دانشگاهها و موسسات رایج آمریکا را پوشش نمیدهد. متقاضیانی که تصمیم به تحصیل در رشتههای فنی و حرفهای را دارند بعد از پذیرش در دانشگاه معتبر باید برای گرفتن ویزای M-1 اقدام کنند.
با گرفتن این نوع ویزا، دانشجو اجازه کار در آمریکا را ندارد و همسر او نیز میتواند از طریق گرفتن ویزای M-2 با فرد متقاضی همراه شود. اگر همسر و فرزندان متقاضی تصمیم به تحصیل در آمریکا را داشته باشند باید نوع ویزای خود را تغییر دهند.
ویزای J-1
متقاضیانی که با هدف تبادل اطلاعات تصمیم به سفر به کشور آمریکا را دارند و از جنبهی مالی کشور مبدا آنها را پشتیبانی میکند نیاز به گرفتن ویزای تحصیلی J-1 دارند که نوعی ویزای فرصت مطالعاتی است. همچنین افرادی که تمایل دارند تجربه تحقیق یا تدریس در دانشگاههای آمریکا را داشته باشند، به ویزای J-1 احتیاج دارند که اعتبار 2 ساله دارد.در صورت تمایل برای ادامه باید مجددا برای ورود اقدام کنند.
همسر و فرزند متقاضی با گرفتن ویزای J-2 اجازه ورود به کشور آمریکا را کسب میکنند و میتوانند در کشور آمریکا به تحصیل هم مشغول شوند. اگر متقاضی مشکلات مالی داشته باشد یک سال بعد از شروع تحصیل میتواند از طریق سازمانهای DHS/ICE برای گرفتن اجازه کار اقدام کنند.
مدارک لازم برای گرفتن ویزای تحصیلی آمریکا
- ترجمه رسمی کارت ملی و شناسنامه
- یک قطعه عکس جدید
- نامه پذیرش دانشگاه
- اصل فرم I-20 با امضای دانشجو و دانشگاه
- رسید پرداخت هزینه سویس SEVIS
- صفحه تایید سابمیت فرم D6-160 حاوی بارکد
- رسید پرداخت هزینه فرم D6-160
- نامه رزرو وقت پاسپورت
- پاسپورت معتبر که باید حداقل 6 ماه بیشتر از مدت زمان تحصیل در آمریکا اعتبار داشته باشد. (در صورتی که پاسپورت قدیمی دارید روز مصاحبه همراهتان باشد.)
- اسناد تمکن مالی
- ترجمه سند ازدواج (در صورت نیاز)
- کارنامه زبان و کارنامه جیآرای (در صورت نیاز)
- رزومه شخصی به زبان انگلیسی
- کپی صفحه آخر پایاننامه
- ترجمه رسمی مدرک و ریز نمرات دانشگاه (بهتر است اصل فارسی هم همراه خود داشته باشید.)
- تاییدیه چاپ مقالات و کپی آنها در صورت امکان (برای دانشجویان ارشد و دکترا)
مراحل اخذ ویزای تحصیلی آمریکا
- نخست باید به دانشگاههای مورد تایید SEVP درخواست داده و پذیرش بگیرید.
- در قدم بعدی پس از پذیرش، دانشگاه برای شما فرم I-20میفرستد که مشخص میکند شما جاز به دریافت کدام نوع ویزا هستید. کد دانشگاه و کد SEVIS نیز در این فرم قید شده است.
- قدم سوم شامل پرداخت هزینه SEVIS است.
- درخواست ویزای دانشجویی خود را از طریق فرم D6-160 پر کرده و به همراه کلیه مدارک خواسته شده بفرستید.
- برای گرفتن وقت سفارت آمریکا در یکی از کشورهای ترکیه، دبی یا ارمنستان اقدام کنید.
- در تاریخ تعیین شده برای مصاحبه و انگشتنگاری در سفارت حضور یابید.
- امکان دارد جواب ویزای خود را همان روز دریافت نکنید و وارد فرآیندهای بکگراند چک و مابقی مراحل اداری شوید.
- بعد از تایید ویزا نوبت به پیکاپ ویزا است و باید پاسپورت خود را برای لیبل ویزا به سفارت آمریکا بفرستید.
پس از گرفتن ویزای خود میتوانید 30 روز قبل از آغاز دورهی تحصیلی خود وارد آمریکا شوید و پیش از آن اجازه ورود نخواهید داشت. بعد از اتمام تحصیلات خود نیز به مدت 60 روز فرصت دارید که کشور آمریکا را ترک کنید. در صورتی که در این 60 روز موفق به پیدا کردن شغل مناسبی شوید، میتوانید ویزای دانشجویی خود را به اقامت کاری تبدیل کنید.
سخن نهایی
در صورتی که تصمیم به تحصیل در آمریکا گرفتهاید، بعد از اخذ پذیرش از دانشگاه، باید برای دریافت ویزای تحصیلی آمریکا اقدام کنید و بدون گرفتن این ویزا، امکان ورود به آمریکا را نخواهید داشت. از این رو؛ انجام مراحل اخذ ویزای تحصیلی، قدم بسیار مهمی است.